1926

Egy pozsonyi vezetékgyártó megvásárolt egy cukorkakészítőtől egy félkész épületet Kolin külterületén. Mikor az épület 1927-ben elkészült, megkezdődött a villanyszerelési csövek, dobozok és tartozékok gyártása. A termelés gyorsan növekedett, ám aztán a háború lassulást hozott. A termékpalettát is a háborús igényekhez kellett igazítani: az üzem csörlőket és speciális felszereléseket gyártott a repülőipar számára.

 

1946

A gyár átalakult, Kablo Bratislava néven állami vállalat lett. 3 év elteltével több vállalatra vált szét. A villanyszerelési anyagok gyártása Kolinban maradt.

 

1963

A villanyszerelési anyagok gyártásában új irány jelent meg. A műanyagok elterjedése jelentős változásokat hozott a gyártásban. A műanyagfeldolgozás fejlődése háttérbe szorította az addigi fémborítású csöveket, és megkezdődött a műanyagból készült csatornák, hajlékony csövek és dobozok gyártása.

 

1969

A vállalat bővítette termékeinek körét, megkezdte a nagyon keresett, motorokban és transzformátorokban használatos zománcozott rézhuzalok gyártását. Ennek a terméknek a gyártása 1996-ban megszűnt.

 

1985

A Kolinban termelő Kladno állami vállalat több évre a ZSE Prága csoport része lett.

 

1989

A vállalat fejlődésének következő, egyben legfontosabb állomása az 1989-es bársonyos forradalom után következett. A rákövetkező évben a kolini telephely önállóvá vált, Kablo Kolin néven.

 

1994

1994-ben az állami vállalatot KOPOS Kablo Kolin s.r.o. néven privatizálták. Ezzel új, dinamikus korszak kezdődött a villanyszerelési anyagok gyártásában.

 

1996

1996-ban a vállalat részvénytársasággá alakult, a neve KOPOS KOLIN a.s.-re változott, amivel egy mai napig erős márka jött létre.
A saját PVC granulátum keverőüzembe történő beruházás, majd még az abban az évben elinduló termelés új utakat nyitott a vállalat számára a műszaki és technológiai fejlődésben. Ezekkel a gépekkel megfelelő mennyiségű, mechanikai tulajdonságait tekintve és színkonzisztencia szempontjából kiváló minőségű termelési alapanyagokat lehet előállítani. Az egyik legfejlettebb technológia a bordázott csövek gyártása, illetve a fröccsöntő gépek, melyekkel kétkomponensű termékeket lehet előállítani.

 

1997

Megszűnik a zománcozott huzalok gyártása.
A piaci kereslet Csehországban és globálisan is növekszik, hogy ezzel lépést tartson, a vállalat más országokba is terjeszkedik, megnyitja első leányvállalatát Európában, majd a tengerentúlon. Jelenleg 11 országban működik önálló leányvállalat, Szlovákiában, Ukrajnában, Oroszországban, Belaruszban. Grúziában, Lengyelországban, Magyarországon, Horvátországban, Romániában, Németországban és a Dominikai Köztársaságban. A vállalat külföldi tevékenységét is fejleszti, és világszerte több piacon is megerősítette pozícióját, például Franciaországban, a Benelux államokban, Svédországban, Norvégiában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Arab Emírségekben.

 

2005

Jelentős, 10M eurós beruházással megépült az adminisztratív és gyártási épület. Megkezdődött a duplafalú parapetcsatornák gyártása.

 

2006

Átállás a környezetbarát termelésre.

 

2007

A fém kábeltálcákat gyártó Neoklas Šardice felvásárlása. Az így megszerzett technológia javította a kábelrendező rendszerek minőségét és teljesítményét.

 

2009

Megkezdődik a modern MARS és JUPITER kábeltálca-rendszerek gyártása.

 

2012

A šardice-i telephelyen megszűnik a gyártás, a technológia átkerül Kolinba.

 

2018

Új, modern raktár épül.

 

 

A KOPOS KOLIN a.s. leányvállalatai

 

1997

Ukrajna

 

1998

Belarusz

 

1999

Lengyelország

 

2000

Oroszország, Románia és Szlovákia

 

2002

Magyarország és Szmolenszk, Oroszország

 

2007

Németország

 

2008

Horvátország és Etiópia (2014-ben bezárt)

 

2009

Grúzia
Leányvállalatok/ partnerek összeolvadása KOVOFIN ELEKTRO, s.r.o. és KOPOS Slovakia

 

2009

Dominikai Köztársaság

 

2009

Új gyártóüzem Ukrajnában

 

2009

A leányvállalatok átszervezése a KOPOS HOLDING a.s. mint fő szervezet alá

 

 

A KOPOS KOLÍN a.s. egy családi tulajdonban álló cseh vállalat.