26.10.2017

Hónapokig tartó edzés, kiváló egészség, a versenyzésért való rajongás. Ezekre van szüksége annak, aki a híres IRONMAN verseny kihívásaival akar szembenézni, ezúttal Barcelonában. A Koposnál van egy ilyen ember, Artur Kaczorowski, a lengyel leányvállalat értékesítője.

Arturnak nagy kihívást jelentett azokkal a bátor emberekkel találkozni, akiknek a kemény munka nem több puszta szónál. 3,000 résztvevővel együtt versenyzett a 30-34 éves korosztályban. Az úszást, kerékpározást és futást összesen 10:44:21-es idővel teljesítette.nd run beat in total time 10:44:21.

1. Részt vett már korábban is Ironman versenyen?

Ez volt az első teljes távú Ironman versenyem (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás és 42,192 km futás).

Több mint egy éve kezdtem a felkészülést az Ironmanre. Több mint 5 éve triatlonozom versenyszerűen, de a korábbi triatlon versenyeimet össze sem lehet hasonlítani az Ironmannel. 5 maratonon és több, rövidebb távú triatlon versenyen indultam korábban.

  

2. Mi volt a legnehezebb a versenyben, a kerékpározás, a futás vagy az úszás?

Ami az Ironmanben nehéz, az mindhárom versenyszámon a táv. Az első az úszás, a Földközi tengerben, ahol áramlatok és hullámok vannak. Nem volt könnyű, de ahogy kijöttem a vízből, tudtam, hogy célba fogok érni, mert az úszásra edzettem a legtöbbet, ugyanis abban vagyok a leggyengébb. Tavaly a kerékpározásban fejlődtem a legtöbbet, és tudtam, hogy ott megyek majd a legjobban. A kerékpározás első szakasza nyugodt volt, és jól kitartott az erőm, amíg fel nem támadt a szél. Onnantól nagyon nehéz volt széllel szemben tekerni, így ez után a versenyszám után fáradt voltam. De még a széllel együtt is jobb időt értem el a kerékpározásnál, mint amire számítottam. A 180 km-en az átlagsebességem 34 km/h-ra jött ki. Izgatottan kezdtem a futást, mert az az erőségem. Eleinte nagyon könnyen ment a futás és nagyszerűen éreztem magam. Aztán 7 és 16 km között jött egy krízis, le kellett lassítanom. Ekkor a barátom szavai jutottak eszembe: „Ne feledd, hogy azért mész Barcelonába, hogy célba érj az Ironman versenyen, ne az idődre figyelj, szegd le a fejed és menj tovább, és így jó idővel érsz a célba.” Ez alatt az idő alatt a frissítő állomásokat is használtam, ezek 2,5 km-enként voltak. Banánt és narancsot ettem, izotóniás italt, kólát és Red Bullt ittam. Amikor visszanyertem az erőmet, újra a saját tempómban tudtam futni, és tartottam az optimális pulzust és sebességet. A kör vége előtt 5 km-rel levettem a mellkasomra erősített pulzusmérőt és nagyon begyorsítottam, 4:50 min/km tempóra és még gyorsabbra. Azzal, hogy a végén begyorsítottam, 4 óra alatt volt a maratonom, ahogy azt terveztem.

  

3. Hogy érezte magát a verseny után?

A verseny után nagyon fáradt voltam. Ahhoz sem volt erőm, hogy az öltözőrészről elhozzam a biciklimet és a többi holmimat. Mikor elhoztam a holmimat, alig bírtam visszamenni a szállodába. De közben nagyon elégedett voltam, és büszke voltam magamra, mert teljesítettem az egész távot az Ironmanen. Egy évvel ezelőtt ez még csak egy álom volt, és most valóra váltottam.

  

4. Szeretne indulni a Hawaiin rendezett IM-en?

IM Hawaiin? Az az új álmom, hogy részt vegyek a Hawaiin rendezett Ironmanen. Ha olyan szerencsém lenne, hogy bekerülnék, egy pillanatig sem haboznék, azonnal IGENt mondanék. Remélem, hogy egyszer lesz alkalmam Hawaiira utazni és ott a legjobbakkal megküzdeni az Ironman versenyen.

Sok szerencsét, Artur